top of page

De Verspillingsfabriek

We gooien jaarlijks in Nederland voor minstens 5 miljard euro aan voedsel weg. Een deel daarvan zijn verse groenten: overschot van boeren, telers en versnijders. Afgekeurd omdat ze te klein, misvormd of te bont zijn en de kopjes, kontjes of stronken. De Verspillingsfabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want talent verspillen, dat vinden wij ook zonde.


De Verspillingsfabriek is een initiatief van Bob Hutten: “Ik zet me in voor een wereld zonder voedselverspilling waarin we de transitie maken naar een circulair voedselsysteem.” Beschadigde courgettes, te kleine uien, bobbelige pompoenen, een partij verkeerd gelabelde tomaten, snijresten van bloemkool en broccoli, paprika’s met vlekken… allemaal voorbeelden van reststromen waar de fabriek in Veghel wel raad mee weet. Zo gaan de kopjes en kontjes van tomaten in de soep, ketchup, passata en pizzasaus. Om afnemers een constante levering te garanderen werkt De Verspillingsfabriek voor een aantal producten met een grote en continue reststroom, zoals tomaten, broccoli, courgettes, paprika en uien.

De Verspillingsfabriek heeft een speciaal Proeflokaal. Hier worden reststromen beoordeeld op bruikbaarheid en de recepturen ontwikkeld en getest. Het productieproces, de logistiek en de lay-out van de fabriek zijn aangepast aan het wisselende aanbod, dat ook per seizoen verschillend is.


De Verspillingsfabriek is in 2016 geopend. Sindsdien is het volume geredde groenten gegroeid van ruim 100.000 kilo in 2017 naar ruim 171.000 kilo in 2018 en 500.000 in 2019. Inmiddels worden de producten gebruikt door 25 klanten, onder andere cateraars, hotels, restaurantketens en diverse retailers en ook door Hutten Business Catering. Zo groeide de afname van verspillingssoep voor Hutten Business Catering van 14.562 liter in 2017, naar 85.906 liter in 2018 en is dat aantal in 2019 zelfs 185.00 liter, meer dan een vertienvoudiging.


Verspild talent

Met de fabriek wil Hutten nog een ander statement maken. Namelijk dat je talent ook niet moet verspillen. Te veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zitten zonder werk. Met een baan voel je je van waarde, omdat je met jouw talent mag bijdragen aan de maatschappij. Je doet ertoe en telt mee. Bob Hutten wil deze mensen een kans geven om te werken en stelde vanaf het begin de deuren van De Verspillingsfabriek voor hen open. De Verspillingsfabriek behaalde in 2017 de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) voor koplopers die werkgelegenheid bieden aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie en deze certificering werd in 2019 met wederom twee jaar verlengd.


Kortom, de fabriek wil andere bedrijven inspireren als oplossing om verspilling van voedsel en talenten tegen te gaan, en de groei die het doormaakt, laat zien dat er ook vraag naar is.


Hall of Fame

In de duurzame Hall of Fame van het MVO-Register worden bedrijven opgenomen die laten zien dat duurzaamheid prima samen gaat met een gezonde bedrijfsvoering. De beste voorbeelden uit het register worden geselecteerd voor de Hall of Fame en ontvangen hiervoor een oorkonde. Deze duurzame koplopers fungeren als wegbereiders voor andere bedrijven die duurzame producten of diensten willen ontwikkelen.



Comments


bottom of page